Kärlek handlar så mycket om en längtan efter att kunna slappna av och i trygghet kunna vara nära någon annan. Att ta steget från förälskelse till sann kärlek är kanske den största utmaningen som vi har i våra liv – för parallellt med en längtan efter närhet finns ofta en rädsla för att bli övergiven.

Ett förhållande är både en utmaning och en möjlighet. En av de största utmaningarna som vi har i Livet, är att ha ett nära förhållande till någon annan! Men det är också där som vi har som störst chans att utvecklas och uppleva själva Livet! Och att dela sitt liv med någon som man håller kär, är förstås ett sätt att förlänga sitt liv. Vetenskapligt bevisat!

Varför är det då ibland så svårt med förhållanden? Varför uppstår våra relationsproblem? Framför allt för att de sår och upplevelser man har med sig i den beryktade ”ryggsäcken” kommer fram när man ska dela sitt liv med någon! Och det är ju ingen bra idé att bara försöka dela vissa delar, för då kommer din partner inte att kunna älska hela dig! Och du själv kommer med stor sannolikhet att känna dig ensam. Vilket du också är på ett sätt, eftersom du håller vissa delar dolda för den som du har ett förhållande för. Och dessutom döljer du något för den som är absolut viktigast i ditt liv – du själv!

Hemligheten för ett långt och lyckligt förhållande
För att ett bestående förhållande i kärlek ska kunna uppstå måste framför allt två saker vara på plats; Ett öppet hjärta där man vågar visa vem man är. Och det andra är – ärlighet och sanning! Utan dessa delar, kommer en djupare relation inte att kunna skapas.
Och just dessa saker är viktiga att de finns med i ett förhållande, även efter förälskelsefasen! Sluta därför aldrig att vara ärliga mot varandra! Och stäng inte ditt hjärta till din partner, hur ont det än ibland kan göra att ha det öppet!

Hur känns det?
Allvarligt talat, hur många gånger har vi inte fått den frågan; ”Hur är det”? Och hur många gånger känner vi att den som frågar, inte är intresserad av hur du egentligen känner det! Det blir mer en artighetsfras många gånger, där ett uttömmande svar skulle kännas besvärande för frågeställaren.

I ett förhållande är det förstås viktigt att det finns utrymme för en äkta och ärlig fråga; Hur känns det? Hur är det med dig just nu? Är det något jag kan göra för dig?
Och lika viktigt är det förstås att det finns tid för svar! Det behöver inte vara många minuter, men det behöver vara 100% närvaro från den som ställde frågan. Då kommer det ärliga svaret! Prova med vilket barn som helst, så får du se att det är så det fungerar!
Just närvaron och dynamiken i ett förhållande, är det som får det levande så att det inte blir en ”zombie-relation” på sparlåga. Dynamiken, känslorna. Det svarta mot det vita, maskulina mot det feminina. Närheten och avståndstagandet som hela tiden ska få dig och din älskade att röra er i Livets dans! Men detta kräver närvaro, mod och framför allt tillit mellan er.